Tyynenmeren jätepyörre !

Minähän rakastan muovia !

No, joissakin esineissä… en voi sille mitään, vaikka kuinka yritän ajatella luontoa ja ympäristöä… muovi tuntuu olevan nykyään lähes syntiä – ehkä se kiehtookin juuri osittain siksi. En aio muutenkaan heittää tätä ihanaa ”lasia” pois ! Sitten kun heitän, yritän löytää kierrätyslaatikon, jätehuolto ei ole kyllä pysynyt muoviroskan perässä kovin hyvin…

Tyynenmeren jätepyörre on ihan järkyttävä juttu !

lasi13

Lisää muoviesineitäni TÄÄLLÄ !

Tyynenmeren jätepyörre – Wikipedia.

”   Tyynenmeren jätepyörre (engl. Great Pacific Garbage Patch, Eastern Garbage Patch tai Pacific Trash Vortex), tunnettu myös nimellä Maailman suurin kaatopaikka, on keskellä Tyyntä valtamerta oleva alue, johon mantereiden rannikoilta kulkeutuvat kelluvat jätteet kerääntyvät. Alue on luonnostaan hyvin vähätuulinen ja ravinteiltaan niukka.

Pohjoisella Tyynellämerellä esimerkiksi Kiinan, Taiwanin, Japanin tai Yhdysvaltojen rannikoilta mereen joutuneet kelluvat tavarat kulkeutuvat merivirtojen mukana pyörteeseen kahdentoista vuoden sisällä. Merivirrat kuljettavat alueelle roskia myös kauempaa maailman meriltä ja rannikoilta. Pyörteessä arvioidaan olevan esimerkiksi muovia painoltaan kuusinkertainen määrä planktoniin verrattuna.

 Jätepyörteen koko ja muodostuminen

Jotkut tieteilijät pitävät aluetta kaksi kertaa suurempana kuin Teksasia, toiset ainakin Teksasia suurempana, ja eräät peräti kaksi kertaa Yhdysvaltojen kokoisena.

Jätepyörteen arvioidaan koostuvan kahdesta yhdistyneestä saastuneesta alueesta, joista toinen on Havaijin rannikolla. Alueen arvioidaan sijaitsevan 800 kilometriä Kalifornian rannikolta ja 300 kilometriä Japanin rannikolta.

80 prosenttia alueen jätteestä lähtee maalta tuulen ja sateen mukana. Loput tulevat laivojen päästöistä. Näiden lisäksi tuhansia kontteja laivojen rahtia putoaa myrskyissä mereen joka vuosi. Esimerkiksi vuonna 2002 Los Angelesista Tacomaan (WA) matkannut laiva hylkäsi 33 000 sinivalkoista Nike-koripallokenkää. Muita kuuluisia mereen joutuneita lasteja ovat muun muassa 34 000 jääkiekkohanskaa ja 29 000 keltaista kumiankkaa ja muuta kylpylelua…   ”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s