Kehäkukka eli Calendula officinalis

Kehäkukat

Kehäkukka on ollut kansanlääkinnän tärkeä perusrohdos jo muinaisessa Kreikassa, Roomassa ja Arabiassa. Tunnetuin kehäkukan käyttötapa on ihonhoito. Kehäkukkavalmisteilla on hoidettu esimerkiksi pieniä haavoja, känsiä, rohtumia, kutinaa, palovammoja, hyönteisten pistoja ja peräpukamia. Kehäkukan sisältämät karotenoidit edistävät ihon pintakudoksen uusiutumista ja antibakteerisina ehkäisevät tulehduksia. Kehäkukan teho on huomattu myös kauneudenhoidossa, jossa sitä käytetään kasvovesissä, voiteissa ja muussa kosmetiikassa. Hiushuuhteluna kehäkukka antaa vaaleatukkaisille kullansävyä hiuksiin: jo viikinkinaiset käyttivät kehäkukkaa hiustensa värjäämiseen. Lemmikkieläimistä ainakin kanarialintujen höyhenpeitteen kaunistamiseen on käytetty kehäkukkaa. Kehäkukkakeitettä on käytetty myös tekstiilien värjäämiseen keltaiseksi. Kasvissa on runsaasti eteerisiä öljyjä, joten sitä on käytetty parfyymeiden raaka-aineenakin.

Pienessä määrin kehäkukka sopii hyvin juotavaksi teenä ja terälehtimäiset laitakukat sopivat monenlaisiin ruokiin. Parhaimmillaan kehäkukan väri vastaa sahramia ja sitä on käytetty myös tämän arvomausteen väärennöksenä. Suurina annoksina kehäkukan maku on kuitenkin epämiellyttävä. Lehtiä voi syödä salaattina, parhaimmillaan maku on makea, joskin monesti kitkerä. Sen lisäksi että kehäkukka on koristeellinen puutarhassa, se suojelee muita kasveja tuholaisilta. Esimerkiksi hyötykasvien kumppanina se vetää puoleensa rapsikuoriaisia ja häätää maaperästä ankeroisia. Kehäkukan mykeröt eivät avaudu normaalisti ilmanpaineen laskiessa, joten sitä voi käyttää karkeaan säänennustamiseenkin – todellinen monikäyttökasvi… ” ( LuontoPortti )

Syksyn ihanat värit

Näistä kukista tulee mieleen lapsuus ja kasvimaa, väritkin ovat muodikkainta 1970 -lukua, vain vihreä pöytäliina puuttuu.

Kukkakimppu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s