Saponaria officinalis – Saippuakukka

Saippuakukka ja Malva

Malva ja Saippuakukka (oikealla)

Vanha hyötykasvi
Rohtosuopayrtti on tunnettu erityisesti juurten sisältämien saponiinien ansiosta, jotka veteen sekoitettuina kuohuvat saippuan tavoin. Saponiineilla ei kuitenkaan ole lipeämäistä vaikutusta, minkä vuoksi ne sopivat hyvin esimerkiksi silkin ja villan pesuun. Antiikin aikana suopayrttiä käytettiinkin yleisesti villan puhdistamiseen.
Pohjoismaihin kasvi tuotiin rohdoksi ja pesuaineeksi 1600-luvulla. Suopayrttiä käytettiin vielä 1930-luvulla Lux-saippuassa. Nykyisin suopayrtin juurta voitaisiin käyttää pesupähkinöiden tapaan. Toivo Rautavaaran Mihin kasvimme kelpaavat -kirjan ohje kuuluu: Hienonnettu juuri laitetaan kangaspussiin ja ripustetaan astiaan, joka täytetään vedellä. Vuorokauden kuluttua pussi otetaan pois ja vaatteet liotetaan 24 tuntia suopavedessä, pestään ja huuhdotaan.
Rohtosuopayrttiä on käytetty myös lääkkeenä, mutta koska kasvin sisältämät saponiinit ovat myrkyllisiä ja hajottavat veren punasoluja, ei rohtokäyttöä enää suositella. Aikoinaan juuresta valmistetun teen parannuskohteina olivat maksa- ja sukupuolitaudit, ummetus, itsepintainen yskä sekä vatsa- ja suolikatarri. Lue koko teksti täältä.

Elokuun kukat

Elokuun kukat

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s